Oświadczenie ZAPPA w sprawie konferencji NIA i MZ 21.05.2018r

„Reprezentacja zagranicznych korporacji posiadających apteki w Polsce powinna dostrzec, że zgodnie z art. 17 Konstytucji RP. Naczelna Izba Aptekarska jest samorządem zawodowym reprezentującym osoby wykonujące zawód zaufania publicznego, a jej rolą jest sprawowanie pieczy nad należytym wykonywaniem zawodu w granicach interesu publicznego i dla jego ochrony.

Wobec powyższego uznajemy szczególne pierwszeństwo samorządu aptekarskiego do wypowiadania się na tematy rynku i oceny dokonanych regulacji. Nie dziwi nas, ani nie niepokoi fakt, że NIA bierze udział w konferencji w Ministerstwie Zdrowia, ponieważ ranga samorządu, w odróżnieniu od organizacji biznesowych, czyni ją partnerem resortu w kwestii kształtowania rozwoju aptekarstwa.

Udział organizacji biznesowych, lobbystycznych, reprezentujących drobny wycinek rynku, takich jak organizacje pracodawców mógłby powodować wypaczenie wniosków płynących z faktów, statystyk, tym bardziej, że niektóre z nich, w tym właśnie ZPA PharmaNET reprezentuje podmioty niezwiązane z zawodem aptekarza.

Jesteśmy szczególnie zainteresowani uczciwym i rzetelnym podsumowaniem ostatniego roku, również dlatego, że gdyby potwierdziło ono, że nie spełni się żadne z czarnych scenariuszy głoszonych rok temu przez lobby zagranicznych sieci aptecznych, czyli ZPA PharmaNET, KP Lewiatan czy ZPP, zyskalibyśmy pewność, że ich świadomość rynku i jego zachowań jest nieporównywalnie mniejsza niż samorządu aptekarskiego, który rok temu scenariusze merytorycznie obalał.

Byłaby to cenna konstatacja na przyszłość. Zważywszy, że ZAPPA jest organizacją pracodawczą stanowczo protestujemy przeciw uzurpowaniu sobie przez ZPA PharmaNET prawa do wypowiadania się w imieniu całego środowiska pracodawców aptecznych bez konsultacji z nami. Wzywamy również ZPA PharmaNET do przedstawienia dowodów potwierdzających reprezentowanie jednej trzeciej rynku, obawiając się, że podana ilość może być znacznie zawyżona”

Imię
Adres strony www